2017 Yılı İçin Öngörülen Aydınlatma Trendleri

Aydınlatma sektörü, başta LED ışık kaynakları olmak üzere geçmiş on yıllara kıyasla daha hızla ilerliyor. 2107 yılı için trend öngörülerini sizler için derledik. İşte 2017 yılında aydınlatma sektöründe göreceğimiz olası trendler.

2017 Yılı İçin Öngörülen Aydınlatma Trendleri
19.12.2016
81
A+
A-

Aydınlatma sektörü, başta LED ışık kaynakları olmak üzere geçmiş on yıllara kıyasla daha hızla ilerliyor. Bu ilerlemenin en önemli unsurlarını, enerji verimliliği, teknoloji, tasarım, güvenlik, işlevsellik, estetik değerler elde etmek için yeniden geliştirmek olarak değerlendirebiliriz. Global firmalar, tasarımcılar ve blog yazarlarının 2107 yılı için trend öngörülerini sizler için derledik. İşte 2017 yılında aydınlatma sektöründe göreceğimiz olası trendler.

1. Akıllı lambalar

Akıllı lambalar aslında 2016 yılında büyük hit oldu, bu trendin daha da hızlı biçimde ilerleyeceği görüşleri çok hakim. Estetik amaçlı renk değiştiren bu ürünler, akıllı telefon ve tabletlerden kontrol edilebilme özelliklerinin yanında otomasyon ve verimlilik özellikleri artırılacak. Philips Hue, GE C serisi ürünler, Sony LSPX-102W26 bu kapsamın güzel örnekleri.

2. Doğadan ilham alan tasarımlar

2016 light&building fuarı başta olmak üzere aydınlatma fuarlarında doğadan ilham alarak yapılan çok fazla tasarım göze çarpmaktaydı. Söz birliği yapmışçasına tasarımcılar doğal nesnelerden etkilenerek tasarımlarını ortaya koymaktadırlar. Ateş böceği formunda tasarlanmış bir aydınlatma armatürü buna iyi bir örnek.

3. Lamba formları

LED aydınlatmaya geçişin ilk aşaması retrofit lambalar ile gerçekleşti. Halojen, CFL ve Floresan formlarının ömrü kısa sürdü. Bunların yerine doğrusal, kare, dikdörtgen ve dairesel LED armatürler üretildi ve kullanılmaya başlandı. Geleneksel armut şeklinde ve vida duylu ampul formu retrofit ürünler o kadar çok benimsenmiş olmalı ki kısa ömürlerine rağmen (15.000 – 30.000 saat arası) hala kullanımları devam ediyor. Hatta Edison Ampul formunda flamanlı LED lambalar özellikle kahve dükkânları, kafeler ve restoranlarda çok yaygın kullanılmaya devam edecek.

4. Doğru akım tesisatları

Bilim tarihi kaynaklarına göre 1800’lerde elektrik iletimi için Edison doğru akımı, Tesla alternatif akımı savunmuş. Sonuçta alternatif akım yaygınlaşarak elektrik iletimi alanda öne çıkmıştır. Ancak LED ışık kaynaklarının yaygınlaşması ile aydınlatma tesisatlarında tekrar doğru akım (DC) tekrar gündeme gelmektedir. Powerwall ile başlayan bu trend, Samsung, Schneider Electric ve Panasonic tarafından yakından takip ediyor. Cisco’nun ‘DC Electric Power Ethernet’ ağı buna iyi örnek sayılabilir.

5. Daha büyük aydınlatma armatürleri

Armatürler aydınlatma işlevinin yanı sıra mekanlar için bir dekorasyon elemanıdır, bu sebeple görselliğin öne çıktığı büyük armatürler girişlerde, merdiven boşluklarında, koridorlarda 2017 için avize tarzı büyük armatürler trend olacağa benziyor.

6. Modern endüstriyel armatürler

2016 yılında genel sanayi temalı iç aydınlatma armatür ve avizeleri görülmeye başlandı, bu akımın 2017 için de devam edileceği öngörülmektedir. Endüstriyel bir görünüm yaratmak için ham metal, beton ve ahşap dokuları / görünümleri armatürlerde kullanılmaktadır.

Başka teknolojik yaklaşımlardan bahsetmek gerekirse;

IoT, IoE, bağlantılı aydınlatma ürünleri artacak, aydınlatma otomasyonu konuları yeni projelerde daha yaygınlaşarak kullanılacak. Işık kaynağı olarak OLED verimlilik değerleri ve fiyatları ile kullanılabilir seviyelere yaklaşması bekleniyor. Yine aydınlatma alanında The Glow-Tec gibi aydınlatmada yenilikçi teknolojiler sektörün gündeminde olacak.

LED Portalı

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.