Aydınlatma Sektöründe Photoshop Kandırmacası

Aydınlatma projelerinde özellikle LED dönüşümlerinde before & after fotoğrafları moda oldu. Aydınlatma firmalarının internet sitelerinde, sosyal medyada bu fotoğrafları sıkça görüyoruz. Peki bu fotoğraflar ne kadar güvenilir?

Aydınlatma Sektöründe Photoshop Kandırmacası
16.04.2016
221
A+
A-

Aydınlatma projelerinde özellikle LED dönüşümlerinde before & after fotoğrafları moda oldu. Aydınlatma firmalarının internet sitelerinde, sosyal medyada bu fotoğrafları sıkça görüyoruz. Peki bu fotoğraflar ne kadar güvenilir?

Bir gece vakti, internette akaryakıt istasyonları aydınlatmasıyla ilgili araştırma yapıyorum. Aydınlatma Üniversitesi’nde kaleme alınan yazının arama motorlarında ulaşılabilir olup olmadığını kontrol ediyordum. Bir fotoğraf çıktı karşıma önce yorumsuz olarak orjinal fotoğrafı paylaşayım. Yazının devamını okumadan fotoğrafı dikkatlice incelemenizi rica ediyorum.

Oncesi-Sonrasi-Aydinlatma

Firma adı vermeyeceğim, zaten böyle fotoğraflar ile sıkça karşılaşıyordum. Projeye gerek yok, aydınlatma hesaplarına gerek yok, yapmanız gereken tek şey Photoshop’u açıp Image -> Adjustments -> Brightness/Contrast seçeneğine gelip sonrası fotoğrafınız için Brightness yani parlaklığı biraz açmak. Öncesi fotoğrafı için de tam tersini yapabilirsiniz. Ne kadar karartırsanız o kadar iyi. İşte hazır, müşteriler şimdi internet sitenize gelecek ve projenizden çok etkilenecek. Sonuçta çok emek harcadınız, bunu hak ettiniz.

Oncesi-Sonrasi-Aydinlatma-2

Fotoğraftaki detaylara dikkat sağ tarafta kanopinin üzerinde bir bina var. Ama öncesi fotoğrafında parlaklık o kadar kısılmış ki o bina da kaybolmuş. Aşağıdaki fotoğrafta öncesi fotoğrafında parlaklığı biraz açtım, sonrası için de kıstım. Amacım arkadaki yapı üzerindeki parlaklığı eşitleyerek, gerçek sonucu ortaya çıkarmaktı.

Oncesi-Sonrasi-Aydinlatma-3

İşte karşımızda daha gerçekçi bir fotoğraf, gördüğünüz üzere bina üzerindeki ışık miktarı daha yakın görünüyor. Bu da fotoğraf üzerinden, aydınlatmanın gerçekçi yorumlanabileceğini bize gösteriyor. Sözün özü, fotoğraftan firma seçip işinizi teslim etmeyin. Köklü firmaları, müşteri tecrübelerini dikkate alın, projeleriniz için detaylı DIALux analiz raporlamalarını talep edin.

Bu örnek fotoğrafta kasıt olmayabilir, ışık dengesi odaklanmaya göre değişiklik gösterebilir. Ancak bu masumiyet fotoğrafın yanıltıcı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.