Kapalı Tenis Kortlarında Aydınlatma Nasıl Yapılır?

Kapalı tenis kortları, güneş ışığından mahrum olduğu için yapay aydınlatmaya ihtiyaç duyar. İyi bir aydınlatma ile oyuncular için cazip bir ortam yaratılmış olur. Tenis kortlarında genel itibariyle 500-600 lüks aydınlatma seviyesi, 0,6-0,7 ortalama düzgünlük değeriyle birlikte istenmektedir.

Kapalı Tenis Kortlarında Aydınlatma Nasıl Yapılır?
20.12.2017
1.021
A+
A-

Kapalı tenis kortları, güneş ışığından mahrum olduğu için yapay aydınlatmaya ihtiyaç duyar. İyi bir aydınlatma ile oyuncular için cazip bir ortam yaratılmış olur.

Tenis oyununda top çok küçüktür ve çok hızlı hareket eder. Bu yüzden oyunu takip etmek oldukça güçtür. Bu noktada uygun aydınlatma seviyesi ve birbirine zıt renklerin kullanılmasıyla bu durum biraz daha kolaylaştırılabilir.

Tenis kortlarında genel itibariyle 500-600 lüks aydınlatma seviyesi, 0,6-0,7 ortalama düzgünlük değeriyle birlikte istenmektedir.

Tüm aydınlatma projelerinde olduğu gibi burada da fazla aydınlatma iyi aydınlatma demek değildir. Aydınlatma armatürleri doğru şekilde konumlandırılmalı, çalışır vaziyetteyken oyuncu ve seyircileri rahatsız etmemelidir.

Tenis kortlarında kamaşma yaratan aydınlatma armatürlerinin kullanımından kaçınılmalıdır. Genellikle endirekt aydınlatma prensibinde bu sorunun üstesinden gelinebildiği söylenmektedir. Burada da ışığın yansıtıldığı yüzeylerdeki yansıtma katsayılarının yüksek olduğundan emin olunmalıdır.

Oyun alanı üzerinde kullanılacak aydınlatma elamanları için koruyucu kafes veya tel kullanılması önerilmektedir. Çünkü yüksek hızda atılan toplar, aydınlatma armatürünün ön camına zarar verebilir. Aydınlatma armatürlerini bu darbelerden korumak önemlidir.

Tenis kortlarında aydınlatma armatürleri tavan yada yüksek duvarlara monte edildiğinden, bu alanlarda bakım ve onarım gerekliliğini minimize edecek LED aydınlatma armatürlerinin kullanımı doğru bir seçenek olacaktır.

Alçak tavan (low-bay) ve yüksek tavan (high-bay) LED aydınlatma armatürleri ve LED projektörler bu alanlarda kullanılabilir. Low-bay ve High-bay aydınlatma arasındaki farkları öğrenmek için buraya tıklayarak ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. mets dedi ki:

    verdiginiz bilgiler super di. Bana aradigim seyi bulmakta cok yardim ci oldu. Cok tesekkurler.