Otel Odalarında Aydınlatma Tasarımı: Lambaderler

Bir önceki yazımızda otel odalarının aydınlatmasında kullanılan abajurlar konusuna değinmiş, abajurların tasarım ve seçimleri yapılırken hangi konulara dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durmuştuk. Şimdi ise otel odalarında abajur ve aplikler kadar sık kullanılan bir diğer aydınlatma armatürü olan lambader konusuna değineceğiz.

Otel Odalarında Aydınlatma Tasarımı: Lambaderler
03.11.2016
408
A+
A-

Bir önceki yazımızda otel odalarının aydınlatmasında kullanılan abajurlar konusuna değinmiş, abajurların tasarım ve seçimleri yapılırken hangi konulara dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durmuştuk. Şimdi ise otel odalarında abajur ve aplikler kadar sık kullanılan bir diğer aydınlatma armatürü olan lambader konusuna değineceğiz.

Lambaderler; abajurlar gibi seyyar diye isimlendirebileceğimiz aydınlatma armatürleri arasındadır. Genellikle hem abajurlar hem de lambaderler kullanıldıkları zemine montajlı değildirler. Zeminden bağımsız olarak hareket ettirilebilir özelliktedirler. Fakat tabii ki bu bağımsızlıkları lambader ve abajurları elde oradan oraya gezdirilen birer aydınlatma armatürü gibi yanlış bir tanımlamaya yol açmamalıdır. Genellikle kullanıldıkları mekânda seçilmiş köşelerinde uzun zaman hareket ettirilmeden kullanılan aydınlatma armatürleridir.

Otel odalarında kullanımlarına baktığımız zaman lambaderler genellikle belirli bir alanda hafif ve yorucu olamayan aydınlığı vermek için kullanılan yardımcı diye tabir edebileceğimiz dekoratif aydınlatma armatürleridir. Genellikle oda dekorasyonlarında odadaki koltuk veya sandalyeye yakın olarak konumlandırılırlar ve o bölge için bir aydınlatma kaynağı görünümü sağlanır. Dimlenebilir modellerin de kullanımı yaygındır. Otel odalarında kullanım için ise oldukça mantıklı bir yöntemdir. Işığın şiddetinin kullanıcı tarafından ayarlanabiliyor olması, kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda kullanmasına olanak sağlayacaktır.

Otel odalarında kullanılan lambader tasarımları ise en çok diğer aydınlatma armatürleriyle uyumu noktasında önemlidir. Özellikle şu söyleyebiliriz ki otel odalarında tercih edilen lambaderlerin çok büyük bir kısmı tasarım ve renk vb. özellikler bakımından abajurların büyük versiyonları şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu konu odadaki tasarım bütünlüğü açısından da büyük bir önem taşımaktadır. Bu noktada tabii ki yukarıda bahsetmiş olduğumuz bir bütünlük içerisinde olabilmesi için büyük bir olasılıkla özel üretim olarak yaptırılması gerekecektir. Standartta böyle bir uyum bulmak biraz sıkıntılı bir durum olabilir. Sadece ürünlerin birbiriyle uyumu değil, oda tasarımına uyumu açısından da düşünüldüğünde şans demekten başka çare yoktur.

Lambader seçimi/tasarımı yapılırken önceki yazımız abajurlarda bahsetmiş olduğumuz gibi odadaki diğer tasarım öğeleri büyük bir rol oynayacak ve tabiki abajurlar, aplikler gibi diğer aydınlatma armatürleriyle bütünleşmesi çok etkili olacaktır. Bir diğer konu ise şapka ve gövde boyutları etkili olacaktır. Genel kullanımında 170-180 cm uzunluğunda ve 40-50 cm en boyutlarında olurken bazı özel kullanımlarda boyutlar farklılık göstermektedir. Uzun gövdeli bu armatürlerde dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biride taban ağırlıklarıdır. Tüm lambaderlerin tabanlarında zemine sağlam oturması ve kolayca devrilmemesi için ağırlık amaçlı flanşlar kullanılmaktadır. Diğer önemli bir konu ise lambaderlerde ışık kaynağı kullanımıdır. Kullanılacak olan ışık kaynağı doğru seçilmeli, ne gözü yoracak kadar yüksek ışıklı nede abajurlarda olduğu kadar loş ışıklı ampuller kullanılmalıdır. Yani abajurlarda kullanılan ışık kaynağının bir iki level üstü olan bir ışık kaynağı seçilmelidir.

Kısaca toplamamız gerekirse otel odalarında kullanılacak lambaderler seçilir/tasarlanırken;

  • Odada kullanılan diğer dekorasyon öğeleriyle (mobilyalar, yatak örtüleri, perdeler vb.) uyumuna gövde ve şapka renk ve tasarımlarında dikkat edilmelidir.
  • Odadaki diğer aydınlatma armatürleri ile uyumuna dikkat edilmeli özelliklede bir küçük versiyonları olarak tabir edebileceğimiz abajurlarla uyumlu gövde ve şapka tasarımına sahip olmalıdırlar.
  • Işık kaynağı ne çok loş nede gözü yoracak kadar şiddetli olmamalıdır.
  • Boyutları konusunda kullanılacak alan ve odanın genel alanı göz önünde tutularak karar verilmelidir.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Bölümü mezuniyeti sonrası aile mesleği olan aydınlatma üzerine yöneldi. 4 yılı aşkın süredir Parlak Aydınlatma ünvanlı kendi firmasında dekoratif aydınlatma armatürleri tasarım ve imalatı üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.