Philips Hue Başlangıç Seti İncelemesi

Akıllı aydınlatma teknolojileri ışıkları kolayca kontrol edebilmemizi ve kişiselleştirebilmemizi mümkün hale getiriyor. Philips’in Hue isimli kişisel kablosuz aydınlatma sistemi de bu amaçla üretildi ve pek çok evde kendine yer edindi.

Philips Hue Başlangıç Seti İncelemesi
29.11.2017
1.041
A+
A-

Akıllı aydınlatma teknolojileri ışıkları kolayca kontrol edebilmemizi ve kişiselleştirebilmemizi mümkün hale getiriyor. Philips‘in Hue isimli kişisel kablosuz aydınlatma sistemi de bu amaçla üretildi ve pek çok evde kendine yer edindi.

Daha önce farklı markalara ait ev kulanımına uygun akıllı aydınlatma kitleri ile ilgili incelemeler yapmıştık. Ziyaretçilerimiz Philips Hue’ya ait bir inceleme talep edince, bu konuda Philips Aydınlatma Türkiye yetkililerine bir mesaj yazdık ve kısa bir süre sonra Philips Hue Başlangıç Seti ofisimize ulaştı.

Philips Hue aydınlatma sistemi set olarak satıldığı gibi; ampul, şerit, lamba, köprü, hareket sensörü, kısma anahtarı ve tap anahtar gibi ayrı ayrı bileşenler olarak da alınabiliyor.

İncelenmek üzere bize gelen Philips Hue başlangıç setinde; bir köprü, bir adet beyaz ambiyans ışığı, bir adet de beyaz ve renkli ambiyans ışığı bulunuyor.

Philips Hue aydınlatma setinin kurulumu çok basit; ilk olarak Hue ışıklarının elektrik bağlantısını yapıp anahtarları açık konuma getiriyorsunuz. İkinci olarak Hue köprüsünün ethernet bağlantısını yaparak, fişe takıyorsunuz. Son adımda ise Philips Hue uygulamasını App Store veya Google Play’den indirerek uygulama içerisindeki yönlendirmeleri takip etmeniz yeterli.

Philips Hue iOS Uygulaması:
https://itunes.apple.com/us/app/philips-hue-gen-2/id1055281310?ls=1&mt=8

Philips Hue Android Uygulaması:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.philips.lighting.hue2

Philips Hue White ambiance ışığı, E27 duy sayesinde pek çok avize ve lambedere kolayca takılabiliyor. Bu lamba ile renk sıcaklığını soğuk canlandırıcı gün ışığından sıcak beyaz ışığa kadar istediğiniz şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Buna ek olarak ışığın parlaklık seviyesini de uygulama sayesinde kolayca ayarlayabilirsiniz.

Philips Hue White and color ambiance ışığı da E27 duylu ışıklıklara kolayca takılabiliyor. White ambiance’dan farklı olarak modunuza göre istediğiniz renkte aydınlatma yapabiliyor. Amblight özellikli bir Philips televizyonunuz varsa, renkleri TV’nizle senkronize edebilirsiniz.

Philips Hue lambaları ZigBee LightLink teknolojisini kullanıyor. Bu teknoloji güç tüketimi konusunda bazı avantajları beraberinde getiriyor. Philips Hue White ambiance ışığı 9,5W güç çekiyor ve 806 lümen ışık akısına sahiptir. Renk sıcaklığı 2200-6500K arası ayarlanabiliyor. Philips Hue White and color ambiance ışığı ise 10W güç ile 806 lümen ışık akısına sahiptir. Renk sıcaklığı 2000-6500K arasında ayarlanabildiği gibi milyonlarca renkten birini de seçebilirsiniz. Her iki ışıkta E27 duylu, 25.000 saat, 50.000 kez aç kapa ömrüne sahip olarak belirtiliyor. Işık anında %100 seviyesine ulaşabiliyor.

Hue köprü ise adeta sistemin kalbidir. Bir körpüye 50’ye kadar Philips Hue lambası veya aksesuarı eklenebiliyor. Köprüye kablosuz olarak erişebilmek için bir Wi-Fi modeme ihtiyacınız var. Modem ile köprü arasındaki bağlantı ethernet kablosu yardımıyla yapılıyor. Ethernet kablosu ve güç adaptörü de köprünün kutu içeriğinde yer alıyor. Beraberinde gelen 5V’luk adaptörden gücünü alan köprü, şebekeden toplam 3W güç çekiyor.

Philips Hue uygulaması içinde gelen modlardan birini seçerek aydınlatayı dilediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Aşağıda modların tanıtıldığı kısa bir video bulunmaktadır.

Philips Hue aydınlatma sisteminizi, My Hue isimli cloud sunucusuna bağlayarak ışıklarınızı evde yokken bile kontrol edebilirsiniz.

Daha önce incelediğimiz benzer sistemlerde renk ve renk sıcaklığı değişimlerinde ışık seviyelerinde yüksek miktarda düşüş görünüyordu. Ancak Philips Hue sisteminde böyle bir sorun görünmüyor. Philips Hue lambaları her renkte yüksek ışık çıktısı sunabiliyor. Diğer sistemlerde görülen sorunlardan biri de lambaya ilk bağlantı hızının düşük olması ve kontrol sırasında tepki süresinin uzamasıydı. Bu kısımda Philips Hue körpü ve lambalarının iyi bir iş çıkardığını söyleyebiliriz. Akıllı telefon aracılığıyla verilen komutlar anında yerine getiriliyor.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 4 Yorum
  1. melih dedi ki:

    Merhaba, bunun sisteme avatajı nedir? tasarruf vs. farkedilebilir bir faydası var mı ? en iyi led ampüle tane başı 30 tl verilse ki daha ucuzları da var.300 TL yapar ama bu ürün 700 TL civarına satılıyor.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, ışıkların parlaklığını kontrol etmek, modunuza göre istediğiniz renkte aydınlatma yapmak, lambalarınızı zamanlayıcıyla veya uzaktan açıp kapatmak istiyorsanız istiyorsanız bu ve buna benzer akıllı aydınlatma kitlerini tercih edebilirsiniz.

  2. Sinem dedi ki:

    Merhaba, Philips hue dimmer switch ve ampul brige olmadan kullanılabilir mi?

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Sinem Hanım, bir Hue dimmer anahtarını doğrudan bir Hue ampulüyle eşleştirebilirsiniz.

      Bir Bridge’e bağlı olmayan Philips Hue ışıklarınız varsa, Dimmer anahtarını kontrol etmek istediğiniz ışığa kadar tutun. Yeşil ışık yanıp sönmeye başlayana kadar “AÇIK” düğmesini 3 saniye basılı tutun. Artık bu ışığı Dimmer anahtarını kullanarak kontrol edebilirsiniz. 10 ampule kadar tekrarlayın. Dimmer anahtarından bir ışığı çıkarmak için aynı işlemi tekrarlayın, ancak “OFF” düğmesini 10 saniye basılı tutun.